Hudvård – blandhy & känslig hy

Det kan vara svårt att hitta rätt bland alla olika produkter för hudvård. Speciellt om du inte riktigt vet vad du har för hudtyp. Vissa har en kombinerad hud där vissa partier är torra medan andra är mer åt det feta hållet. En del har väldigt torr hy och andra har fet hy. Nedan följer en översyn av de tre olika hudtyperna.

Blandhy – fet & torr

Blandhy är den vanligaste hudtypen i Sverige och det märker du om vissa partier i ansiktet är torra medan andra är feta. Som ni kanske själva har märkt så brukar det vara i den sk. T-zonen som huden brukar bli något fetare än normalt medan andra delar kan gå mer mot torrt.
Hudvård för blandhy: Har du den här typen av hud kan du behöva produkter som du använder på enbart på vissa ställen av ansiktet.

Känslig hy & ytliga blodkärl

Känslig hy är inte en hudtyp egentligen utan ett tillstånd som kan variera i perioder. Var försiktig med yttre påverkningar när du har den här ”hudtypen” då den kan reagera kraftig på sol, kyla eller olika parfymerade produkter. Något annat som kan påverka huden negativt är hormoner och stress. Ofta uppstår då rodnad, svullnar eller knottror som en negativ reaktion. Du kan också få problem med ytliga blodkärl som har lätt för att vidga sig och ge dig blossande röda partier i ansiktet och/eller på halsen. Om du har en mer kronisk åkomma av rodnad är det bra att uppsöka läkare för att utesluta att du har drabbats av rosacea som är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom.
Hudvård för känslig hy: prova produkter som inte är parfymerade och som innehåller svalkande ingredienser som kan motverka svullnad. Svalka fungerar också bra på ytliga blodkärl för att inte dessa ska vidga sig. Det finns också speciella medicinska krämer som är bra för att dölja och minska ytliga blodkärl.

Vad du alltid bör tänka på när det gäller framförallt ansiktskrämer och produkter för ansiktet, är att läsa lite extra på ingredienserna. Även ”naturliga” produkter kan innehålla skadliga ämnen om du i vanliga fall är känslig mot dessa. T ex om du inte tål avokado så utesluter du alla produkter med avokado i.