Träna dig mentalt för att prata samlag

Det är förmodligen få människor som känner sig trygga i att med främlingar prata om sitt sexliv, det är dock något som alla bör träna på att göra. Annars kommer man inte våga göra det när det verkligen behövs.

Det är framförallt när det är vårdrelaterade ärenden som det kan bli aktuellt att prata om samlag, könet och egentligen allt annat relaterat. Det kan vara att man har orgasmproblem, osäker på rätt skydd, eller något annat som kan vara allvarligt. I en vårdmiljö är det personalen som ska inleda diskussionen, ibland det dock bli så att denna diskussion inte blir av utan att man som patient inleder den, även fast det kan kännas pinsamt eller obehagligt att prata om den delen av kroppen. Att det är jobbigt och pinsamt att prata om ens kön och andra saker som berör könet har mycket att göra med samhället som vi växer upp i. Den nakna kroppen har länge varit en tabu som borde täckas och talas tyst om. Det har gjort att människor i århundraden känt skam över att ens prata om sina könsproblem.

Denna mentaliteten är rent av skadlig och bör vara något vi lämnar bakom oss. Detta för allas välbefinnande, både mentalt, fysiskt, socialt och sexuellt.

För att lära sig att våga prata mer om hela kroppen nästa gång man är hos läkaren finns det en del övningar man kan göra hemma. Den första övningen är att ställa sig naken i hallen, detta kanske låter konstigt, men det är ett bra sätt att i egen takt göra sig beredd på att klä av sig i andra rum än i badrummet. En annan sak man kan pröva att göra är att testa hantera olika sorters skydd, då kan idéer till frågor som man kan ställa dyka upp i tankarna. Man behöver inte köpa en dildo direkt, utan börja med att hantera olika sorters kondomer från onlineaffärer som kondomvaruhuset.se.

Med dessa övningar kan samtalen med vården förhoppningsvis bli lättare.