Utan skydd kan det börja klia mellan benen

      Kommentarer inaktiverade för Utan skydd kan det börja klia mellan benen

Om du älskat oskyddat med en ny partner senaste tiden och fått kliande utslag kan det vara tecken på en könssjukdom. Kontakta en vårdcentral för att få en diagnos. Om det rör sig om kondylom kan du behöva en kondylombehandling.

Det är vanligt att man träffar nya bekantskaper på resor och semestrar. Kanske blir man mindre försiktig efter ett par glas vin i trevligt sällskap. Chansen att smittas förbises med ett lite alkohol i kroppen och lusten tar lätt över förnuftet när man väl hamnar i sänghalmen. Det är lätt att vara förmyndande och låta tråkig, men har du vänner som är i en liknande situation kan du rekommendera dem att använda preventivmedel istället för att ha oskyddat sex med okända sexpartners. Preventivmedel minskar risken för könssjukdomar. Får du vårtor som kliar och misstänker kondylom finns möjligheten att beställa en kondylombehandling.

Som nämnts ovan är semester och alkohol en faktor som kan minska ditt omdöme när du träffar en ny partner. Till de vanligaste könssjukdomarna hör kondylom, gonorré, herpes och klamydia. Kondylom orsakas av ett virus och ger ofta vårtor på kroppen. Herpes syns ofta som blåsor i området kring könsorganen.

Du kan skydda dig med kondom och andra preventivmedel med dessa kan inte garantera ett skydd till 100 procent. Ditt eget agerande avgör risken att smittas, tänk på att vara förberedd om du ska ha sex på semestern.

I flertalet länder är det lätt att köpa mediciner mot sexuellt överförbara sjukdomar. Ibland hittar du medicinerna i vanliga matbutiker utan krav på ett recept för att köpa dem. Istället för att köpa medicin bör du konsultera en läkare om du misstänker att du smittats av en könssjukdom. Be även personen du haft sex med att testa sig/ kontakta läkare.

Om du tror att du blivit smittad ska du givetvis undvika fortsatta sexuella kontakter innan du blivit undersökt av en läkare.